ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8/4, παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ από το Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, παρουσία εκπροσώπων διδασκαλικών συλλόγων και της Π.Ε.Α.Ε., όπου και έγινε συνάντηση με την γενική γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, κ.Γκοτσοπούλου. Σαν συντονιστικό ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θέσαμε το σύνολο των ζητημάτων που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 29/3, και τα οποία αφορούσαν τα εξής:

· Κατάργηση της ωρομισθίας. Κανένας εργαζόμενος στο σχολείο με ελαστικές μορφές εργασίας, κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και μαζικούς διορισμούς.

· Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών στην προοπτική του μόνιμου διορισμού όλων.

· Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και των ελαστικών συστημάτων πρόσληψης.

όσο δουλεύουμε ως ωρομίσθιοι η σύμβασή μας να περιλαμβάνει:

· Διπλασιασμό της ωριαίας αποζημίωσης και καταβολή της απαρέγκλιτα στο τέλος κάθε μήνα.

· Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος (1984) που καταργήθηκε το 1998.

· Τα κενά και οι μετακίνησης να αμείβονται ως ώρες εργασίας και κάλυψη των οδοιπορικών.

· Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Αβάθμια και Ββάθμια (με αναγωγή στις 21 ώρες την εβδομάδα).

· Τη μη ανάθεση εφημερίων ή σίτισης των μαθητών, που συμβαίνει παράνομα, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπει η σύμβασή τους τέτοιο έργο.

· Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης με συμμετοχή εκπροσώπου των συλλόγων στις προσλήψεις από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών – ωρομισθίων.

· Να μην πληρώνουμε έξοδα μηχανογράφησης για το εκκαθαριστικό της πληρωμής.

· Να μην υπογράφουμε παρουσιολόγιο.

· Όχι στη μονομερή μείωση από την πλευρά του εργοδότη, των ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου έδειξε να μην γνωρίζει το παραμικρό τόσο για τις πληρωμές όσο και για το τι βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία. Παρέπεμψε το θέμα σε νέα συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα:

Για την καταβολή των δεδουλευμένων γίναμε για μια ακόμη φορά μάρτυρες μιας κωμικοτραγικής μεταφοράς ευθυνών από το ΥΠΕΠΘ στις νομαρχίες και στις Διευθύνσεις. Απαιτήσαμε να πληρωνόμαστε όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δηλαδή στο τέλος κάθε μήνα. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση σε αυτό, η μόνη απάντηση ήταν ότι θα εξεταστεί το αίτημά μας. Εξίσου θολές ήταν οι απαντήσεις που πήραμε για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θέσαμε σα Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησε η ομολογία ότι το ΥΠΕΠΘ θεωρεί την ωρομισθία σαν έναν απαράδεκτο θεσμό που πρέπει να καταργηθεί. Στην ερώτησή μας όμως σε τι χρονικό ορίζοντα διαβλέπει κάτι τέτοιο, αντικατάσταση δηλαδή της ωρομισθίας με μαζικούς διορισμούς και μόνιμη, σταθερή εργασία για όλους, η απάντηση της ήταν ότι σε αυτό το θέμα κουμάντο κάνει το υπουργείο οικονομικών και όχι το υπουργείο παιδείας! Προφανώς το σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών με 28 δις είναι υψηλότερης προτεραιότητας..

O εμπαιγμός και η κοροϊδία έχουν και τα όριά τους. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, με νέες κινητοποιήσεις και δράσεις, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Οι απαντήσεις που πήραμε στο σύνολό τους δε θεωρούνται πειστικές. Με βάση το γεγονός αυτό, αλλά και με βάση το ότι μεγαλώνει η οργή και η αγανάκτησή μας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε σε:

Ανοιχτή Συνέλευση Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών

την Κυριακή 26/4, στις 5μμ,

στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα)

Πρωτοβουλία για δίκτυο επικοινωνίας των ωρομισθίων:

Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517 carmen@mail.gr

Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com

Κατσούλας Στάθης 6972411061 statkats@gmail.com

Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092 gmastori@yahoo.gr

Σερβετάς Γιώργος 6972282956 greathbum@gmail.com

Κυπρίδου Χριστίνα 6974901134 christinakyp@yahoo.gr

Σωτηρίου Ελένη 6944346740 eleni_sotiriou@yahoo.gr

Μπαρούτας Γιώργος 6978258546 gbarou@gmail.com

Γεροντέλου Τζέλα 6945837406 tzelager@yahoo.com

Γιαννακάκη Μαρία 6977910013 margian1gr@yahoo.gr

Αβαγιαννός Γιάννης 6972861708 avagio@yahoo.gr

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Συνέλευσης Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών 29/03/09

Στη Συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Μαζική Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

(Δώρου 9, Ομόνοια), την Πέμπτη, 2/4/09, στις 8.30 πμ

Β. Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 2/4/09, και στη διαδήλωση, από το Μουσείο στις 11πμ

Γ. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ, την Τετάρτη 8/4, στις 10πμ, (στάση Μετρό Νερατζιώτισσα 9.30πμ).

Δ. Νέα Ανοιχτή Συνέλευση Ωρομισθίων, την Κυριακή 26/4, στις 5μμ, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α , Σύνταγμα)

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

Αφορά ωρομίσθιους Α Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης

1.    Σύμφωνα με τη σύμβαση μας η αμοιβή μας αντιστοιχεί στις διδακτικές ώρες και μόνο και δεν προβλέπει καμία άλλη υποχρέωση για επιπλέον εργασία όπως εφημερία, σίτιση των παιδιών, οργάνωση εκδηλώσεων (κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της χρονιάς),  παρελάσεις, παραμονή στο σχολείο κλπ. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε απόφαση του ΥΠΕΠΘ (Δ2/12616/26.6.96) : «Οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται στις ώρες διδασκαλίας ή διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων τις οποίες ώρες καλούνται να καλύψουν… Έτσι, αν ορισμένες μέρες του μήνα, διαρκούσης της σύμβασης, ωρομίσθιος εκπαιδευτικός απασχοληθεί σε άλλα καθήκοντα από εκείνα για τα οποία προσλήφθηκε, (παρ΄ ότι αυτό απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία) δικαιούται αμοιβή.ς …Θα πρέπει να τα γνωστοποιήσετε στις υπηρεσίες που εποπτεύετε με εγκύκλιο, δίνοντας σαφείς οδηγίες για την κύρια και αποτελεσματική απασχόληση των εκπαιδευτικών αυτών, στην ανάθεση διδασκαλίας και μόνο που τους ανατέθηκε κατά την πρόσληψη τους.» Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η φετινή εγκύκλιος για τη λειτουργία των ολοήμερων που συμπεριλαμβάνει τους ωρομίσθιους στην εφημερία αντίκειται στα παραπάνω και δεν μπορεί να έχει ισχύ.

Καλούμε τους συναδέλφους ωρομίσθιους να αρνούνται να εκτελέσουν εργασίες όπως οι παραπάνω ή άλλες στις οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι γιατί από τη μία δημιουργείται ένα καθεστώς που επεκτείνεται μετατρέποντάς το στην πράξη σε υποχρεωτικό για όλους χωρίς αμοιβή και από την άλλη καλύπτοντας αυτές τις ανάγκες δεν πιέζεται το ΥΠΕΠΘ στο να αλλάξει το εργασιακό μας καθεστώς με μόνιμες θέσεις αφού τα πετυχαίνει «όλα» με ελάχιστο κόστος.

2.       OI ωρομίσθιοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου είτε αυτές αφορούν το ολοήμερο είτε οποιοδήποτε άλλο θέμα της λειτουργίας του σχολείου.

3.               Η ενημέρωση των γονέων μπορεί να γίνεται από τους συναδέλφους ωρομίσθιους είτε στα διαλείμματα είτε αμέσως μετά το σχολείο και δεν υπάρχει υποχρέωσή τους να έρχονται στις μέρες ενημέρωσης του σχολείου και να παραμένουν στο σχολείο περισσότερες ώρες.

4.         Οι ωρομίσθιοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από το Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίσει η ώρα του φαγητού-ξεκούρασης χαλάρωσης να μετατίθεται για τις τάξεις Α΄ και Β΄ στις 13:20-14:00, και άρα στις 14:00 – 14:40 στις τάξεις Α’ και Β’ να κάνουν μάθημα.

5.      Συχνά επιχειρείται να εφαρμοστούν στους συναδέλφους ωρομίσθιους , που δεν έχουν εμπειρία από την εκπαίδευση, διάφορες διαδικασίες ελέγχου, που οι άλλοι εκπαιδευτικοί και το εκπαιδευτικό κίνημα έχουν καταργήσει εδώ και χρόνια. Έτσι ζητούνται ετήσιος ή μηνιαίος προγραμματισμός ή σχέδιο μαθήματος από τους Διευθυντές ή τους Σχολικούς συμβούλους. Επίσης ζητούνται σ΄ ορισμένες περιπτώσεις να υπογράφουν παρουσιολόγιο.

Καλούμε τους συναδέλφους ωρομίσθιους να μην εφαρμόζουν τέτοιες διαδικασίες ελέγχου που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό λόγο στο περιεχόμενο της δουλειάς τους και όχι μόνο δεν τους βοηθούν στη δουλειά τους αλλά επιδιώκουν να τους συνηθίσουν σε κάθε είδους έλεγχο και να εισάγουν λογικές αξιολόγησης που έχουν απορριφθεί από το εκπαιδευτικό κίνημα.

6.              ΑΔΕΙΕΣ
·        Οι ωρομίσθιοι δικαιούνται 15 μέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές (μέρος αποδοχών από τον εργοδότη και μέρος από το ΙΚΑ, με κάποια απώλεια  για τις τρεις πρώτες μέρες), με προυπόθεση ότι απασχολήθηκε τουλάχιστον δέκα μέρες από την πρόσληψή τους(άρθρα 657 και 658 του Α.Κ.)

·       Οι ωρομίσθιοι δικαιούνται αδεια κύησης και λοχείας 17 εβδομάδων, όπως και οι αναπληρωτές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 11 του Ν. 2874/2000 (ΦΕΚ. 286/29-12-2000 τευχος Α)

7.  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
·    Οι ωρομίσθιοι μπορούν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικά όργανα, (ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΕΛΜΕ, ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ)  καθώς καλύπτονται από το ν. 1264, ακόμα και αν δεν είναι μέλη των συλλόγων.

·   Οι ωρομίσθιοι έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και εγγράφονται στους συλλόγους όπως γίνεται ήδη και να συμμετέχουν ισότιμα με πλήρη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Συντονιστικό Ωρομισθίων
Μάρτης 2009


Συνέλευση Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών την Κυριακή 29 Μάρτη

Συνέλευση Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων την Κυριακή 29 Μάρτη στις 5μμ στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφόντος 15α – Σύνταγμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     (7-3-09) ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ  ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στις 7 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ ανοιχτή συνέλευση των Ωρομισθίων Π.Ε. μετά από κοινό κάλεσμα Συλλόγων της Αττικής. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν δεκάδες ωρομίσθιοι από πολλά μέρη της Αττικής κι εκπρόσωποι των Συλλόγων Αθηνά, Αριστοτέλη, Α’ Αθήνας, Νέας Σμύρνης, Παρθενώνα, Κ. Σωτηρίου, Προόδου και Γληνού.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα εξής:

1.      Οι ωρομίσθιοι βιώνουν ανασφάλεια, ομηρία, μισή δουλειά, μισή ζωή, ολίγη ασφάλιση, δύο ως τέσσερα σχολεία ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις. Εργάζονται για ψίχουλα. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ από τον Οκτώβρη. Δεν ξέρουν αν και που θα δουλεύουν τον επόμενο χρόνο, με τη σκιά του περαστικού να τους ακολουθεί, με την αίσθηση της προσωρινότητας να τους κατατρέχει.

Είναι γνωστές οι ευθύνες των κυβερνήσεων χρόνια τώρα, για την καθιέρωση και γιγάντωση του φαινομένου της ωρομισθίας, την απαξίωση των πτυχίων, την ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών και τα φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης: Το 25% των εκπαιδευτικών απασχολείται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι και αναπληρωτές), με την ωρομισθία να αυξάνεται συνεχώς και να επεκτείνεται (πρωινή ζώνη, 2η ξένη γλώσσα) καλύπτοντας τις ανάγκες για εκπαιδευτικό δυναμικό με τον πιο φτηνό τρόπο. Η απειλή είναι γενική και αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών.

2.      Η εργασιακή πραγματικότητα των ωρομισθίων χειροτερεύει συνεχώς. Η ωριαία αντιμισθία, μετά από πάγωμα 13 χρόνων αυξήθηκε φέτος μόλις 0,65€, ενώ η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού μετά την απεργία του 2006 για αύξηση τουλάχιστον στα 10€ καθαρά τότε, παραμένει στις καλένδες.

3.      Με τον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και την αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 ως προϋπόθεση για ασφαλιστική κάλυψη, πολλοί ωρομίσθιοι αδυνατούν να έχουν βγάλουν ασφαλιστικό βιβλιάριο και να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Η συζήτηση κατέληξε στα εξής:

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ :

Την πληρωμή  ΤΩΡΑ όλων των δεδουλευμένων – Αξιοπρεπή σύμβαση

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κατάργηση της ωρομισθίας. Κανένας εργαζόμενος στο σχολείο με ελαστικές μορφές εργασίας, κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και μαζικούς διορισμούς σε ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, με 20 μαθητές ανά τάξη και μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών στην προοπτική του μόνιμου διορισμού όλων. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και των ελαστικών συστημάτων πρόσληψης.

1.      όσο δουλεύουν ως ωρομίσθιοι η σύμβασή τους να περιλαμβάνει:

·         Το διπλασιασμό της ωριαίας αποζημίωσης και καταβολή της απαρέγκλιτα στο τέλος κάθε μήνα.

·         Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος (1984) που καταργήθηκε το 1998.

·         Τα κενά και οι μετακίνησης να αμείβονται ως ώρες εργασίας και κάλυψη των οδοιπορικών.

2.      Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Αβάθμια και Ββάθμια (με αναγωγή στις  21 ώρες την εβδομάδα).

4.      Τη μη ανάθεση εφημερίων ή σίτισης των μαθητών, που συμβαίνει παράνομα, παρά το γεγονός  ότι δεν προβλέπει η σύμβασή τους τέτοιο έργο.

5.      Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης με συμμετοχή εκπροσώπου των συλλόγων  στις προσλήψεις.

Για τα παραπάνω θα προχωρήσουμε σε:

·            ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ωρομισθίων την ΚΥΡΙΑΚΗ 29/3 στις 5.00 στα γραφεία της ΔΟΕ(Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα), με στόχο την οργάνωση της συλλογικής μας δράσης και την  προετοιμασία μεγάλης κινητοποίησης για την ελαστική εργασία στην εβδομάδα μέχρι 4/4.

·            Συγκρότηση επιτροπών ωρομισθίων στους συλλόγους εκπαιδευτικών, έκδοση και διακίνηση στους συλλόγους και τα σχολεία  της χάρτας των δικαιωμάτων των ωρομισθίων.

·                  Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις και μαζικές καταγγελίες στις επιθεωρήσεις εργασίας για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Καλούμε όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών να ενημερώσουν όλους τους ωρομίσθιους στα σχολεία, αλλά και  πάρουν αποφάσεις στήριξης και συνδρομής  των δράσεων ενάντια στην ελαστική εργασία και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Πρωτοβουλία για δίκτυο επικοινωνίας των ωρομισθίων:
Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517 carmen@mail.gr
Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com
Κατσούλας Στάθης 6972411061  statkats@gmail.com
Γιαννακίδης Στάθης 6977738890  gr_ stathis@hotmail.com
Λάγιος Πολυχρόνης 6944798016  xlagios@hotmail.com
Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092  gmastori@yahoo.gr
Πιπής  Δημήτριος 6946239663
Σερβετάς Γιώργος  6972282956  greathbum@gmail.com

***

Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Συνέλευσης Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών 29/03/09

Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη προσέλευση, ανοιχτή συνέλευση Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και με συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων «Αθηνά», «Αριστοτέλης», «Α’ Αθήνας», «Παρθενώνας», «Κ.Σωτηρίου», «Δ.Γληνός», «Πρόοδος» και «Αιγάλεω» η οποία συζήτησε και αποφάσισε τα εξής:

1. Οι ωρομίσθιοι βιώνουν ανασφάλεια, ομηρία, μισή δουλειά, μισή ζωή, ολίγη ασφάλιση, δύο ως τέσσερα σχολεία ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις. Εργάζονται για ψίχουλα. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ από τον Οκτώβρη. Δεν ξέρουν αν και που θα δουλεύουν τον επόμενο χρόνο, με τη σκιά του περαστικού να τους ακολουθεί, με την αίσθηση της προσωρινότητας να τους κατατρέχει.

Είναι γνωστές οι ευθύνες των κυβερνήσεων χρόνια τώρα, για την καθιέρωση και γιγάντωση του φαινομένου της ωρομισθίας, την απαξίωση των πτυχίων, την ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών και τα φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης: Το 25% των εκπαιδευτικών απασχολείται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι και αναπληρωτές), με την ωρομισθία να αυξάνεται συνεχώς και να επεκτείνεται (πρωινή ζώνη, 2η ξένη γλώσσα) καλύπτοντας τις ανάγκες για εκπαιδευτικό δυναμικό με τον πιο φτηνό τρόπο. Η απειλή είναι γενική και αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών.

2. Η κυβέρνηση επιχειρεί τον πλήρη και οριστικό διαχωρισμό των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο καλώντας την ΑΔΕΔΥ σε διάλογο για νέο μισθολόγιο, που θα ισχύει μόνο για τους προσληφθέντες από το 2010. Επιδιώκουν την περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση και ελαστικοποίηση της εργασίας και για τους μόνιμους. Άλλωστε ο Υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι: «… οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θυμίζω, ότι απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας και της ασφάλειας…», απειλώντας ευθέως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

3. Η εργασιακή πραγματικότητα των ωρομισθίων χειροτερεύει συνεχώς. Η ωριαία αντιμισθία, μετά από πάγωμα 13 χρόνων αυξήθηκε φέτος μόλις 0,65€, ενώ η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού μετά την απεργία του 2006 για αύξηση τουλάχιστον στα 10€ καθαρά τότε, παραμένει στις καλένδες.

4. Με τον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και την αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 ως προϋπόθεση για ασφαλιστική κάλυψη, πολλοί ωρομίσθιοι αδυνατούν να εκδώσουν ασφαλιστικό βιβλιάριο και να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Διεκδικούμε:

r Κατάργηση της ωρομισθίας. Κανένας εργαζόμενος στο σχολείο με ελαστικές μορφές εργασίας, κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και μαζικούς διορισμούς σε ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, με 20 μαθητές ανά τάξη και μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

r Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών στην προοπτική του μόνιμου διορισμού όλων.

r Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και των ελαστικών συστημάτων πρόσληψης.

r Όχι σε νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

όσο δουλεύουν ως ωρομίσθιοι η σύμβασή τους να περιλαμβάνει:

· Το διπλασιασμό της ωριαίας αποζημίωσης και καταβολή της απαρέγκλιτα στο τέλος κάθε μήνα.

· Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος (1984) που καταργήθηκε το 1998.

· Τα κενά και οι μετακίνησης να αμείβονται ως ώρες εργασίας και κάλυψη των οδοιπορικών.

· Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Αβάθμια και Ββάθμια (με αναγωγή στις 21 ώρες την εβδομάδα).

· Τη μη ανάθεση εφημερίων ή σίτισης των μαθητών, που συμβαίνει παράνομα, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπει η σύμβασή τους τέτοιο έργο.

· Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης από ενιαίους πίνακες με συμμετοχή εκπροσώπου των συλλόγων στις προσλήψεις.

· Να μην πληρώνουμε έξοδα μηχανογράφησης για το εκκαθαριστικό της πληρωμής.

· Να μην υπογράφουμε παρουσιολόγιο.

· Όχι στη μονομερή μείωση από την πλευρά του εργοδότη, των ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς,

Στη Συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Μαζική Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (Δώρου 9, Ομόνοια), την Πέμπτη, 2/4/09, στις 8.30 πμ

Β. Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 2/4/09, και στη διαδήλωση, από το Μουσείο στις 11πμ

Γ. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ, την Τετάρτη 8/4, στις 10πμ, (στάση Μετρό Νερατζιώτισσα 9.30πμ).

Δ. Νέα Ανοιχτή Συνέλευση Ωρομισθίων, την Κυριακή 26/4, στις 5μμ, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α , Σύνταγμα)


ανοιχτή συνέλευση εκπαιδευτικών που εργάζονται με καθεστώς ωρομισθίου

Tη Δευτέρα 16/3/09 το πρωί ,  μερικές δεκάδες εκπαιδευτικών  που εργάζονται με καθεστώς ωρομισθίου συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής ( Τσόχα 15-17 Αμπελόκηποι). Υπήρχαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας , της δευτεροβάθμιας και εργαζόμενοι στην Πρόσθετη Διδακτική  Στήριξη.
Στην είσοδο του κτιρίου υπήρχε αστυνομική δύναμη. Οι εκπαιδευτικοί επέμεναν και τελικά  εισήλθαν στο κτίριο και  πραγματοποίησαν την παράσταση διαμαρτυρίας. Ο περιφερειάρχης ήταν ψυχρός και κατηγορηματικός . Δε δεσμεύτηκε για τίποτα , ούτε για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων. Ισχυρίσθηκε ότι δεν είναι αρμόδιος για κανένα ζήτημα…
Μετά από την προκλητική αυτή απόρριψη κάθε αυτονόητου δικαιώματος , η ένταση των αγώνων γίνεται μονόδρομος.  Οι μορφές πάλης πρέπει να αναβαθμισθούν και η ένταση να κλιμακωθεί…
Το επόμενο  ραντεβού  είναι την Κυριακή  29/3/09 στις 5μμ στα γραφεία της ΔΟΕ (στο Συνταγμα).

Προόσθετη Διδακτική Στήριξη

ZHTHMA KOΡΥΦΑΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Οι εργασιακές σχέσεις μέσα στα δημόσια σχολεία επιδεινώνονται διαρκώς. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βιώνουν ανασφάλεια, ομηρία, ολίγη ή καθόλου ασφάλιση , μετακινήσεις χωρίς οδοιπορικά σε δύο ως τέσσερα σχολεία , σπαστό ωράριο , απλήρωτες αργίες και καθυστέρηση πληρωμών.

Οι εκπαιδευτικοί, που εργάζονται με καθεστώς ωρομισθίου είτε στο κανονικό πρόγραμμα , είτε στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο , είτε στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη μένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι. Γιατί;

Γιατί τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα δεν ισχύουν γιά όλους τους εργαζό-μενους στον ίδιο χώρο; Γιατί ανεχόμαστε αυτό το απαράδεχτο καθεστώς; Υπάρχει άραγε σημαντικότερο ζήτημα από την υπεράσπιση των ενιαίων δικαιωμάτων σε κάθε εργασιακό χώρο;

Και όμως. Ο θεσμοθετημένος συνδικαλισμός καταναλώνει καθημερινά χρόνο για οτιδήποτε άλλο συμβαίνει μέσα στα δημόσια σχολεία , εκτός από αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Γιατί;

« Πρωτοβουλία για την αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση »
blogs.espiv.net/ekpaideysi

===========================

Το Σάββατο 7/3/09 ξεκίνησε μία σημαντική προσπάθεια…
Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ μία ανοιχτή συνέλευση εκπαιδευτικών
που εργάζονται με καθεστώς ωρομισθίου.
Η συνέλευση εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποιό καλεί σε κινητοποιήσεις
· Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16/3/09 στις 10πμ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής ( Τσόχα 15-17 Αμπελόκηποι)

· Γενική Συνέλευση Ωρομισθίων την Κυριακή 29/3/09 στις 5μμ στα γραφεία της ΔΟΕ με στόχο την οργάνωση της συλλογικής δράσης και την προετοιμασία μεγάλης κινητοποίησης για την ελαστική εργασία ( μέσα στην εβδομάδα 31/3 μέχρι 4/4 )

· Συγκρότηση επιτροπών ωρομισθίων

· Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις και μαζικές καταγγελίες στις επιθεωρήσεις εργασίας

Τηλέφωνα και mail επικοινωνίας
Πρωτοβουλία για δίκτυο επικοινωνίας των ωρομισθίων:
Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517 carmen@mail.gr
Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com
Κατσούλας Στάθης 6972411061 statkats@gmail.com
Γιαννακίδης Στάθης 6977738890 gr_ stathis@hotmail.com
Λάγιος Πολυχρόνης 6944798016 xlagios@hotmail.com
Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092 gmastori@yahoo.gr
Πιπής  Δημήτριος 6946239663
Σερβετάς Γιώργος  6972282956 greathbum@gmail.com