ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το Σαββάτο 14 Μαΐου, στις 12:00 το μεσημέρι, κάποιοι επιτέθηκαν στο ΑΤ Εξαρχείων που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Λαϊκή Αγορά της Καλλιδρομίου, στην οποία εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκατοντάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, πυρπόλησαν στη γωνία Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη μια μοτοσικλέτα ασφαλιτών, που λίγο αργότερα εξερράγη. Αποτέλεσμα αυτής της «εμπνευσμένης» ενέργειας ήταν ο τραυματισμός τριών ανθρώπων που εκείνη την ώρα εργάζονταν ή ψώνιζαν στη λαϊκή αγορά, με τον έναν απ’ αυτούς να νοσηλεύεται στην εντατική.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πράξεις όσων, όπως και σε αυτή την περίπτωση, έχουν επιδοθεί σε ένα γαϊτανάκι βίας στην περιοχή των Εξαρχείων, βίας που χάνει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής αντι-βίας και στρέφεται κατά της ίδιας της κοινωνίας. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τη γενικευμένη κατάσταση φόβου και τρόμου που επικρατεί και δεν μπορούν παρά να λειτουργούν παραλυτικά για τις όποιες κοινωνικές αντιστάσεις και κινήσεις αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση γενικευμένου κοινωνικού κανιβαλισμού, που καλλιεργείται εν μέσω κρίσης, ενισχύει πάνω από όλα το ίδιο το κράτος. Του δίνει τη δυνατότητα να περάσει τον οδοστρωτήρα των αντικοινωνικών μέτρων, εντείνοντας την κρατική καταστολή. Την ίδια στιγμή, οι φασιστικές συμμορίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εξαπολύσουν, με την ανοχή του κράτους, τα δολοφονικά ρατσιστικά τους πογκρόμ με θύματα δεκάδες μετανάστες, αλλά και τις επιθέσεις τους σε κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις.

Αντί να οικοδομούμε μέρα με τη μέρα, μέσα από την κατάκτηση της εμπιστοσύνης, αντί-θεσμούς και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αντίστασης, βυθιζόμαστε σε μια κατάσταση γενικευμένου πολέμου όλων εναντίον όλων που ευνοεί αποκλειστικά και μόνο το συντηρητισμό και την εξουσία. Δίνει άλλοθι στην πολιτική ελίτ, η οποία έχει απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας, να ξαναβρεί ερείσματα για την εκ νέου νομιμοποίησή της, που θα της επιτρέψει να επιβάλει την κοινωνική πτώχευση.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι παρόμοιες πρακτικές και λογικές τις θεωρούμε εξουσιαστικές, μιλιταριστικές και εν τέλει ολοκληρωτικές.

Απέναντι στην κρατική καταστολή, τα ρατσιστικά πογκρόμ, το αντικοινωνικό έγκλημα και την τυφλή βία, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από τις αντιστάσεις και τους αγώνες μας, μια κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Αθήνας)
Αυτόνομο Στέκι
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων
Πρωτοβουλία για την Αυτοοργάνωση στην Εκπαίδευση
Σκόρος
Σύλλογος Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο.
Σύντροφοι- Συντρόφισσες

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ 40€

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ 40€                      [Συνδρομη.pdf]

Στην κατεύθυνση του ”ακηδεμόνευτου” και ”ασυμβίβαστου” συνδικαλισμού, ο Α’ Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Αθήνας, έστειλε προς τα μέλη του την ακόλουθη ανακοίνωση, την οποία και παραθέτουμε προκειμένου να διαδοθεί το ντοκουμέντο αυτό, διατηρώντας τις υπογραμμίσεις των συντακτών της:

—————————————————————-

Α’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αθήνα, 3/4/2011                                      Προς: Μέλη του Συλλόγου μας Αρ.Πρωτ.:20                                     Θέμα: Παρακράτηση συνδρομής
Συνάδελφοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε, εκκρεμεί ακόμα η απόδοση των συνδρομών αρκετών συναδέλφων από σχολικές μονάδες του Ζωγράφου. Κατανοούμε απόλυτα και συμμεριζόμαστε την αντίθεση με τη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ και το ύψος της συνδρομής. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, απευθύναμε δημοσίως και εγγράφως το αίτημά μας για περικοπή των συνδικαλιστικών προνομίων και μείωση της συνδρομής. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, με τη συμμετοχή μας στη σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων για τη μείωση της συνδρομής και σκοπεύουμε να θέσουμε το ζήτημα και στη Γ.Σ. της ΔΟΕ του Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, απευθύνουμε έκκληση σε όλες και όλους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με το Σύλλογο και να μην παραμένουν ακάλυπτοι συνδικαλιστικά. Η απάντηση στη σημερινή κρίση δεν είναι η διάλυση των Συλλόγων, η αποχώρηση από το Σύλλογο, η ατομική λύση. Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του απέναντι στη δίνη της κρίσης που δυναμώνει.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σας ενημερώνουμε ότι την αμέσως επόμενη περίοδο, θα παρακρατηθεί μέσω της μισθοδοσίας του 6ου Γραφείου η συνδρομή από όσους τους συναδέλφους την οφείλουν. Η συνδρομή είναι ενιαία για όλους τους συναδέλφους και το ύψος της έχει οριστεί στα 40€.

Είναι προφανές ότι η εγγραφή στο Σύλλογο είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Έτσι, επισυνάπτουμε ταυτόχρονα κατάσταση ανά σχολείο, στην οποία θα αναγράφονται ενυπόγραφα τα ονόματα όσων συναδέλφων δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να είναι μέλη του Συλλόγου. Από αυτούς τους συναδέλφους δε θα παρακρατηθεί η συνδρομή. Είναι αυτονόητο, ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δε θα είναι πλέον μέλη του Συλλόγου και επομένως δε θα έχουν συνδικαλιστική κάλυψη. Επίσης, δε θα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ούτε τη δυνατότητα χρήσης της άδειας που εξασφαλίζεται από το Σύλλογο για τις τακτικές Συνελεύσεις.

Συνάδελφοι
Καθένας  είναι ελεύθερος να αποφασίσει για τη στάση του και τη θέση του απέναντι στο Σύλλογο. Στις κρίσιμες ώρες που περνάμε, όταν η ενότητα, η σύμπνοια και οι κοινοί αγώνες είναι απαραίτητοι όσο ποτέ, απευθύνουμε έκκληση σε όλες και όλους, να συναισθανθούν την ιστορικότητα των αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας και να επιλέξουν το δρόμο της συσπείρωσης και όχι της ατομικότητας.

Ο Πρόεδρος Μαριόλης Δημήτρης Ο Γ. Γραμματέας Καππής Γιώργος

————————————————

Επιτέλους, ο ”ταξικός” συνδικαλισμός ανακάλυψε ποιοι ευθύνονται που στις κρίσιμες ώρες, δεν υπάρχει ενότητα και σύμπνοια. Απέναντι λοιπόν -όπως μας λένε- δεν έχουμε τους διευθυντές, τη διοίκηση, το υπουργείο, την κυβέρνηση,  αλλά τους συναδέλφους οι οποίοι δεν πληρώνουν τη συνδρομή τους και έτσι θα διαλύσουν τους Συλλόγους.

Δεν περιμένουμε βέβαια διαφορετική στάση από τους γραφειοκράτες του κρατικού συνδικαλισμού. Απλώς αυτή τους η ανακοίνωση έρχεται ώστε ο κάθε συνάδελφος να κατανοήσει σε ποια πλευρά του ταξικού πολέμου βρίσκονται όλοι αυτοί οι αυλοκόλακες της εξουσίας. Μας απειλούν τρομαγμένοι ότι θα μείνουμε μόνοι μας αν δεν πληρώσουμε. Στον κώδικα αξιών τους η αλληλεγγύη μεταξύ εργαζόμενων αγοράζεται με 40€.

Η αλληλεγγύη είναι δεδομένη σε όλους τους εργαζόμενους που τη χρειάζονται και δεν έχει  προϋποθέσεις.

Συμμετοχή στα συνδικάτα ή στους Συλλόγους σημαίνει συμμετοχή στις Γ.Σ., στις απεργίες, στις αποφάσεις, στις κινητοποιήσεις και δεν εξασφαλίζεται με τη συνδρομή ή με την ψήφο στις εκλογές. Δεν έχουμε αυταπάτες  ότι η άρνηση συνδρομής γίνεται στη βάση αμφισβήτησης του υπάρχοντος συνδικαλισμού. Απλώς είναι ένα ακόμη επεισόδιο (αδιαμόρφωτο ίσως) του αγώνα των εργαζόμενων.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι δε χρειαζόμαστε διοικητικό συμβούλιο για να μας διοικεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Δε θέλουμε διοικητές. Διοικητές έχει ο στρατός. Μας φτάνουν αυτοί που μας έχουν ήδη κάτσει στο σβέρκο.

Θεωρούμε άμεση και επιτακτική την ανάγκη για άμεση συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη δράση και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Μόνο οι αυτοοργανωμένοι αγώνες  δασκάλων και καθηγητών  θα καταφέρουν να καταργήσουν αυτό το ιεραρχικό μοντέλο οργάνωσης, να διώξουν αυτή την “αρχαία σκουριά” που δε λέει να φύγει από πάνω μας από την εποχή των πυραμίδων!

Απρίλης 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενα πρόσφατο μικρής σημασίας γεγονός

Ενα πρόσφατο μικρής σημασίας γεγονός για το ευρύτερο κίνημα (από Γ. Κυριακού)

Την ημέρα της Απεργίας,  στις 2 Απριλίου, πάνω από αφίσα την οποία κολλούσα στο φως της ημέρας  παρουσία κόσμου, άγνωστο άτομο, την ίδια ημερομηνία με σκοτάδι,  κόλλησε  χαρτί τυπωμένο που ούτε λίγο ούτε πολύ με ‘’φωτογράφιζε’’ καταμαρτυρώντας μου τα εξής:

Α) ότι προσπαθώ με κάποιο τρόπο να γίνω ηγέτης του …κινήματος στην Αίγινα

Β)ότι για κάθε περίπτωση έχω μια κουκούλα στην κωλότσεπη  (δίνοντάς με, σε μια εποχή που ξεκινούν διώξεις για την ενδυματολογική συμπεριφορά)

Γ)ότι είμαι βολεμένος ως εκπαιδευτικός (πολλά λεφτά, ελεύθερος χρόνος)

Στο τέλος έδινε αριθμό τηλεφώνου του σχολείου στο οποίο εργάζομαι, ολοκληρώνοντας το έργο του ως καταδότης.

Οι στόχοι του ήταν οι εξής:

Α)να δημιουργήσει σύγχυση και ερωτηματικά (για μένα) σ’ αυτούς που θεωρούν ότι οι κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις στις οποίες συμμετέχω είτε αυτές που γίνονται με δική μου πρωτοβουλία είναι θετικές και έχουν κάτι να πουν.

Β)να ενισχύσει περισσότερο την άποψη, αυτή που κατά καιρούς έχει εκφραστεί για το πρόσωπό μου με τον πιο χυδαίο τρόπο, είτε από πίσω μου, είτε στα έντυπα σκουπίδια που κυκλοφορούν-ούσαν στην Αίγινα. Υπενθυμίζω-γνωστοποιώ επιθέσεις που έχω υποστεί από τη ακροδεξιά φυλλάδα «ΑΙΑΚΟΣ»: «θα φύγεις κολυμπώντας από την Αίγινα» από τη ρουφιανοφυλλάδα «ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ»: «ας ασχοληθεί το υπουργείο επιτέλους με αυτόν το δάσκαλο» ή διάφορες θλιβερές ατάκες από τη δήθεν προοδευτική φυλλάδα «ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ».

ΥΓ:  Το ποιος είναι ο άγνωστος συκοφάντης-ρουφιάνος, είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ‘’πολιτική’’ του συμπεριφορά. Είναι ένας αληθινός κουκουλοφόρος, ιδεολογικός απόγονος αυτών που έδιναν αγωνιστές στις αρχές Κατοχής.

Εξάλλου, ο κλοιός γύρω του μικραίνει και διάφορα χαρτιά που κόλλησε πάνω από τις αφίσες μου, τον περιμένουν να τα φάει. Κυριακού Γιώργος

Η ΑΦΙΣΑ :

απείργησε,

διαδήλωσε,

οργανώσου σε πρωτοβάθμια σωματεία,

δημιούργησε σωματεία αγώνα,

οργάνωσε ομάδες διεκδίκησης,

απαίτησε,

αγωνίσου για τις πεποιθήσεις σου,

δημιούργησε ομάδες γειτονιάς,

ψάξε, μάθε, ρώτα ενάντια στα ψέματα της τηλεόρασης και των επαγγελματιών πολιτικών,

τέλος πάντων, κάνε κάτι μαζί με άλλους…

μην γκρινιαζεις