ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

Αφορά ωρομίσθιους Α Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης

1.    Σύμφωνα με τη σύμβαση μας η αμοιβή μας αντιστοιχεί στις διδακτικές ώρες και μόνο και δεν προβλέπει καμία άλλη υποχρέωση για επιπλέον εργασία όπως εφημερία, σίτιση των παιδιών, οργάνωση εκδηλώσεων (κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της χρονιάς),  παρελάσεις, παραμονή στο σχολείο κλπ. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε απόφαση του ΥΠΕΠΘ (Δ2/12616/26.6.96) : «Οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται στις ώρες διδασκαλίας ή διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων τις οποίες ώρες καλούνται να καλύψουν… Έτσι, αν ορισμένες μέρες του μήνα, διαρκούσης της σύμβασης, ωρομίσθιος εκπαιδευτικός απασχοληθεί σε άλλα καθήκοντα από εκείνα για τα οποία προσλήφθηκε, (παρ΄ ότι αυτό απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία) δικαιούται αμοιβή.ς …Θα πρέπει να τα γνωστοποιήσετε στις υπηρεσίες που εποπτεύετε με εγκύκλιο, δίνοντας σαφείς οδηγίες για την κύρια και αποτελεσματική απασχόληση των εκπαιδευτικών αυτών, στην ανάθεση διδασκαλίας και μόνο που τους ανατέθηκε κατά την πρόσληψη τους.» Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η φετινή εγκύκλιος για τη λειτουργία των ολοήμερων που συμπεριλαμβάνει τους ωρομίσθιους στην εφημερία αντίκειται στα παραπάνω και δεν μπορεί να έχει ισχύ.

Καλούμε τους συναδέλφους ωρομίσθιους να αρνούνται να εκτελέσουν εργασίες όπως οι παραπάνω ή άλλες στις οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι γιατί από τη μία δημιουργείται ένα καθεστώς που επεκτείνεται μετατρέποντάς το στην πράξη σε υποχρεωτικό για όλους χωρίς αμοιβή και από την άλλη καλύπτοντας αυτές τις ανάγκες δεν πιέζεται το ΥΠΕΠΘ στο να αλλάξει το εργασιακό μας καθεστώς με μόνιμες θέσεις αφού τα πετυχαίνει «όλα» με ελάχιστο κόστος.

2.       OI ωρομίσθιοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου είτε αυτές αφορούν το ολοήμερο είτε οποιοδήποτε άλλο θέμα της λειτουργίας του σχολείου.

3.               Η ενημέρωση των γονέων μπορεί να γίνεται από τους συναδέλφους ωρομίσθιους είτε στα διαλείμματα είτε αμέσως μετά το σχολείο και δεν υπάρχει υποχρέωσή τους να έρχονται στις μέρες ενημέρωσης του σχολείου και να παραμένουν στο σχολείο περισσότερες ώρες.

4.         Οι ωρομίσθιοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από το Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίσει η ώρα του φαγητού-ξεκούρασης χαλάρωσης να μετατίθεται για τις τάξεις Α΄ και Β΄ στις 13:20-14:00, και άρα στις 14:00 – 14:40 στις τάξεις Α’ και Β’ να κάνουν μάθημα.

5.      Συχνά επιχειρείται να εφαρμοστούν στους συναδέλφους ωρομίσθιους , που δεν έχουν εμπειρία από την εκπαίδευση, διάφορες διαδικασίες ελέγχου, που οι άλλοι εκπαιδευτικοί και το εκπαιδευτικό κίνημα έχουν καταργήσει εδώ και χρόνια. Έτσι ζητούνται ετήσιος ή μηνιαίος προγραμματισμός ή σχέδιο μαθήματος από τους Διευθυντές ή τους Σχολικούς συμβούλους. Επίσης ζητούνται σ΄ ορισμένες περιπτώσεις να υπογράφουν παρουσιολόγιο.

Καλούμε τους συναδέλφους ωρομίσθιους να μην εφαρμόζουν τέτοιες διαδικασίες ελέγχου που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό λόγο στο περιεχόμενο της δουλειάς τους και όχι μόνο δεν τους βοηθούν στη δουλειά τους αλλά επιδιώκουν να τους συνηθίσουν σε κάθε είδους έλεγχο και να εισάγουν λογικές αξιολόγησης που έχουν απορριφθεί από το εκπαιδευτικό κίνημα.

6.              ΑΔΕΙΕΣ
·        Οι ωρομίσθιοι δικαιούνται 15 μέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές (μέρος αποδοχών από τον εργοδότη και μέρος από το ΙΚΑ, με κάποια απώλεια  για τις τρεις πρώτες μέρες), με προυπόθεση ότι απασχολήθηκε τουλάχιστον δέκα μέρες από την πρόσληψή τους(άρθρα 657 και 658 του Α.Κ.)

·       Οι ωρομίσθιοι δικαιούνται αδεια κύησης και λοχείας 17 εβδομάδων, όπως και οι αναπληρωτές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 11 του Ν. 2874/2000 (ΦΕΚ. 286/29-12-2000 τευχος Α)

7.  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
·    Οι ωρομίσθιοι μπορούν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικά όργανα, (ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΕΛΜΕ, ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ)  καθώς καλύπτονται από το ν. 1264, ακόμα και αν δεν είναι μέλη των συλλόγων.

·   Οι ωρομίσθιοι έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και εγγράφονται στους συλλόγους όπως γίνεται ήδη και να συμμετέχουν ισότιμα με πλήρη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Συντονιστικό Ωρομισθίων
Μάρτης 2009


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *