Πανιταλικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Ιταλία: Απεργίες πείνας, αυτοργάνωση λαϊκών σχολείων για περικοπή 43.000 εκπαιδευτικών

Πανιταλικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών κατά της περικοπής 43.000 θέσεων έκτακτων καθηγητών που αποφάσισε η υπουργός Παιδείας

Σειρά κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιταλίδας υπουργού Παιδείας Μαρίας-Στέλλας Τζελμίνι να περικοπούν 43.000 θέσεις έκτακτων καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ιταλία.

Στη Ρώμη, δεκάδες καθηγητές εμφανίστηκαν γυμνοί στην είσοδο λυκείων και γυμνασίων, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συμβολίσουν την ανέχεια στην οποία τους “βυθίζει” η κυβερνητική απόφαση.

Στο Παλέρμο της Σικελίας, έξι καθηγητές ξεκίνησαν απεργία πείνας, με στόχο να τραβήξουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και να τονίσουν ότι σε όλο το νησί της Σικελίας, οι καθηγητές που πρόκειται να χάσουν την ετήσια απασχόλησή τους, είναι πάνω από πέντε χιλιάδες. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για καθηγητές/ήτριες που εργάσθηκαν με εξαμηνιαίες ή ετήσιες έκτακτες συμβάσεις, ακόμη και επί είκοσι συνεχή χρόνια και τώρα, λόγω των περικοπών, θα πρέπει να μπουν υποχρεωτικά στο ταμείο ανεργίας.

Στη Νάπολη, περίπου πενήντα διδάσκοντες, που δεν πρόκειται να υπογράψουν νέα σύμβαση εργασίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν “λαϊκό σχολείο”, στις πιο προβληματικές περιοχές της πόλης, για να μπορέσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα και τις απογευματινές ώρες, και να μην πέσουν, έτσι, στα δίχτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

Την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να οργανωθεί στη Ρώμη πανιταλική διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση απαντά ότι βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, η Ιταλία ξοδεύει τα υψηλότερα κονδύλια στην Ευρώπη, ανά μαθητή, για τη δημόσια παιδεία, και άρα, επιβάλλεται μια πιο ορθολογική κατανομή των πόρων.

Η αντιπολίτευση, όμως, μέσω του “Δημοκρατικού Κόμματος”, απαντά ότι οι συγκεκριμένες περικοπές, αποφασίσθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Αντιδράσεις υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις θέσεις έκτακτων καθηγητών που έχουν απομείνει γύρω στις 16.000. Τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας, όπου θα αποφασιστεί πώς θα καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες, έχουν κατακλυσθεί σήμερα από καθηγητές, οι οποίοι ζητούν να μη διακοπεί η σχέση εργασίας τους και αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο έχουν καταρτισθεί οι βαθμολογίες για την επιλογή του έκτακτου προσωπικού.

απο athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1073390

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *