« ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ… ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ »
Δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΟΛΜΕ για τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων στο 14ο Συνέδριο. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση αυτή οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Ακόμα και αν σε κάποιες ΕΛΜΕ έχουν γραφτεί ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί , αυτοί δεν έχουν όλα τα δικαιώματα του μέλους. Αντίθετα οι διευθυντές των σχολείων και οι προϊστάμενοι , τόσο στις εκλογές των ΕΛΜΕ, όσο και στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, ψηφίζουν κανονικά.
Οι διευθυντές των σχολείων και οι προϊστάμενοι των γραφείων είναι επίλεκτα στελέχη που ασκούν διοίκηση. Δεν εκλέγονται από τους εκπαιδευτικούς , ούτε είναι κληρωτοί. Επιλέγονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια , με βαρύνουσας σημασίας συνέντευξη, η οποία επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση της ΠΔΣ , μάλιστα οι Διευθυντές των σχολείων και οι Προϊστάμενοι αποφασίζουν από κοινού για την πρόσληψη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Μεταξύ των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην ΠΔΣ και των διευθυντών και των προϊσταμένων υπάρχει επομένως σχέση «εργαζόμενου-εργοδότη». Αυτό και μόνο το στοιχείο αρκεί για να αποκλεισθεί η συμμετοχή των διευθυντών και των προϊσταμένων στις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ. (Η ιδιότητα του μέλους της ΕΛΜΕ να αναστέλεται, για όποιον εκπαιδευτικό γίνεται διευθυντής σχολείου ή προϊστάμενος )
Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται μέσα στα δημόσια σχολεία και διδάσκουν τα ίδια μαθήματα στους ίδιους μαθητές με τους διορισμένους εκπαιδευτικούς. Κάνουν δηλαδή την ίδια εργασία στον ίδιο εργασιακό χώρο με τους διορισμένους εκπαιδευτικούς. Και όμως αποκλείονται από τη διαδικασία του συνέδριου, ενώ αντίθετα δεν αποκλείονται οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και ας μην εξωραϊζουμε την πραγματικότητα με ευτελείς δικαιολογίες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ο χαρακτήρας του συνδικάτου των εκπαιδευτικών. Τι συνδικάτα είναι οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ ; Συνδικάτα των περισσότερο εξασφαλισμένων, των εργαζομένων με τις καλές και σταθερές εργασιακές σχέσεις, των διευθυντών και των προϊσταμένων ….
Πρωτοβουλία για την αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση