Συνελευσεις και απεργια τωρα

Ο διαλογος που ακολουθει εγινε στο σχολειο μου την Τεταρη 15/5/13 με δεδομενη την αποφαση (92% υπερ της εισηγησης της ΟΛΜΕ) των συνελευσεων των ΕΛΜΕ . Εγινε μεσα στην αιθουσα διαδασκοντων παρουσια 30 συναδελφων.
Συναδελφισσα Χ : “Συναδελφοι το Σεπτεμβριο δε θα εχω ωρες διδασκαλιας στο σχολειο και επομενως θα μετατεθω. Αν με στειλουν στην επαρχια, θα παραιτηθω, γιατι εχω οικογενεια και αρρωστους γονεις”
Ναβις : ” Μπορεις να το αποφυγεις αυτο αν απεργησεις την Παρασκευη, οπως θα κανω εγω”
Συν. Χ: ” Noμιζεις οτι η απεργια αυτη θα εχει μαζικη σμμετοχη;”
Ναβις : ” Αν εχει μαζικη συμμετοχη τοτε η κυβερνηση θα υποχωρησει και επομενως δε θα ισχυσουν αυτα τα μετρα το Σεπτεμβριο. Θα νικησουμε και εσυ δε θα χασεις τη θεση σου”
Συν Χ : ” Μαλλον ομως η απεργια ΔΕ θα εχει μαζικη συμμετοχη. Ξερεις τι εγινε το 1990; Απηργησαν λιγοτεροι απο 100″
Ναβις : “Αν η απεργια δεν εχει μαζικη συμμετοχη, τοτε η κυβερνηση θα μας νικησει και οσοι απεργησουμε θα απολυθουμε. Ισως παμε και μερικες ημερες φυλακη. Οσοι ομως απολυθουμε την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ θα βγουμε τελικα κερδισμενοι”
ΣυνΧ : “Γιατι;”
Ναβις : ” Αν η απεργια δεν εχει μαζικη συμμετοχη, τοτε το Σεπτεμβριο θα απολυθουν δεκαδες χιλιαδες λογω ωραριου. Την Παρασκευη θα απολυθουν ελαχιστοι ( 100, 200, 300;) λογω απεργιας. Η απολυση αυτη ειναι παρανομη γιατι η επιταξη ειναι αντισυνταγματικη. Καποια στιγμη οι απολυσεις αυτες θα ακυρωθουν και οι συναδελφοι θα επιστρεψουν στη θεση τους και θα παρουν ολα τα χαμενα ημερομισθια”
Συν Χ : “Γιατι θα επιστρεψουν στη θεση τους ;’
Ναβις : ” Αφου θα απολυθουν την Παρασκευη δε θα χαρακτηρισθουν υπεραριθμοι. Δε θα μετατεθουν. Δε θα τους πιασουν τα μετρα. Θα ειναι εξω απο καθε τετοια διαδικασια. Οταν λοιπον ακυρωθει η απολυση τους, τοτε θα επιστρεψουν εκει που βρισκονταν οταν απολυθηκαν παρανομα. Δεδομενου μαλιστα οτι θα ειναι λιγοι , το χρηματικο κοστος για να αποκατασταθουν θα ειναι μικρο. Οποιος ή οποια απολυθει την Παρασκευη δε θα ανηκει πια στην πολυαριθμη μαζα των υπεραριθμων ( ισως δεκα χιλιαδες), αλλα στην ολιγομελη ομαδα των απολυμενων λογω απεργιας. Θα ανηκει σε ειδικη κατηγορια ολιγομελη. Μια νεα κυβερνηση που θα θελει να το “παιξει” προοδευτικη θα αποκαταστησει τους λιγους αυτους απολυμενους λογω απεργιας. Ακομα ομως και τα δικαστηρια μπορει να ακυρωσουν τις απολυσεις, αφου προκειται για μια ολιγομελη ειδικη κατηγορια ”
Συν Χ : ” Με προβληματισες. Ισως εχεις δικιο. Ισως με συμφερει να απολυθω την Παρασκευη και να μπω στην ειδικη κατηγορια των απολυμενων λογω απεργιας”
Με αφορμη αυτο το διαλογο ( εγινε πραγματικα ) σκεφτομαι οτι μια απεργια ΤΩΡΑ ειναι ρεαλιστικοτατος στοχος. Αρκει να εξηγηθει σε οσους κινδυνευουν να απολυθουν το Σεπτεμβριο οτι ειναι προτιμοτερο να απολυθουν ΤΩΡΑ ως απεργοι παρα το Σεπτεμβριο ως υπεραριθμοι. Αυτοι οι συναδελφοι αποτελουν νομιζω τον πραγματικο πυρηνα στηριξης της απεργιας. Δεν ειναι ουτε Μοτζαχεντιν, ουτε ηρωες. Ειναι απλοι εργαζομενοι που αντιλαμβανονται οτι η συμμετοχη στην απεργια θα τους ωφελησει σε καθε περιπτωση ( ειτε η απεργια νικησει, ειτε ηττηθει). Γιατι ειναι προτιμοτερο να απολυθουν τωρα ως απεργοι παρα το Σεπτεμβριο ως υπεραριθμοι. Αρα πρεπει να γινουν αμεσα γενικες συνελευσεις και να αποφασιστει ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ, οσο υπαρχει επιταξη.

Ναβις

One thought on “Συνελευσεις και απεργια τωρα

  1. Είναι πολύ μεγάλη ανοησία να επισκεφθεί κανείς τελείως στην τύχη κλείνοντας ραντεβού με μία ψυχίατρο ψυχοθεραπεύτρια όπως έκανα εγώ με μία ψυχίατρο ψυχοθεραπεύτρια στο Π. Φάληρο όπου κλήθηκα να της πληρώσω αμοιβή 80 ευρώ και διαπίστωσα ότι είχε σχέση με την ψυχοθεραπεία όσο εγώ με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Κατ’ αρχήν ο τίτλος ψυχοθεραπεύτρια δεν συμβάδιζε με τίποτα από το βιογραφικό της, όπως διάβασα αργότερα. Ήταν 45 χρονών και στο ιστολόγιό της είχε φωτογραφία που είχε βγάλει όταν ήταν 20 χρονών. Μπαίνοντας στο ιατρείο της, η γραμματέας της σε βάζει να συμπληρώσεις μία φόρμα στην οποία πάνω πάνω ο τίτλος της και η ειδικότητά της είναι με πάρα πολύ μεγάλα και έντονα γράμματα ενώ κάτω με μικρά γράμματα πρέπει να συμπληρώσεις προσωπικά στοιχεία μέχρι και το λόγο για τον οποίοι αποφάσισες να την επισκεφθείς.

    Της εξηγείς ορισμένα πράγματα, από τα οποία διαπιστώνεις στα λίγα λόγια που ακολουθούν ότι δεν έχει συγκρατήσει απολύτως τίποτα. Στο τέλος τι σου λέει ως “διάγνωση”; Σου λέει ότι “δεν της άφησες πολύ χρόνο για να μιλήσει η ίδια”. “Δεν ακούτε”, επαναλαμβάνει πάλι, μήπως και δεν ακούστηκε. “Αυτό είναι το πρόβλημά σας”. Λες και ο σκοπός της πρώτης συνάτησης δεν ήταν να εκφραστεί ο πελάτης στο πρόβλημα στο οποίο χρειαζόταν συμπαράσταση (και όχι “διάγνωση”) αλλά έπρεπε να ακούσει τον ψυχίατρο, μόνο.

    Στη συνέχεια ακούγεται ένα διπλό χτύπημα (γρονθοκόπημα) στην πόρτα. “Είναι η γραμματέας μου”, εξηγεί. “Σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί το χρόνο μας”.

    Στη συνέχεια κατευθύνομαι προς τη γραμματέα η οποία μου ανακοινώνει την “τιμωρητική τιμή” των 80 ευρώ. Ογδόντα ακούσατε καλά.

    Η συμβουλή μου λοιπόν είναι Ποτέ να μην πηγαίνετε σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο αν δεν διαπιστώσετε από το τηλέφωνο ποιά ακριβώς είναι η αμοιβή που θα πληρώσετε. Διότι διαφορετικά θα το πληρώσετε πολύ ακριβά αυτό που κάνατε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *