Ψηφισμα για τους αναπληρωτες μεσω ΕΣΠΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ
Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται και στην εκπαίδευση. Εκτός από αναπληρωτές και ωρομίσθιους, φέτος η κυβέρνηση δημιούργησε και 1800 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι δεν προσλαμβάνονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά μέσω του κοινοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ, Δ’ ΚΠΣ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013, Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).

Σύμφωνα με αυτό:
Πρώτον: Όχι μόνο δεν καταργείται η ωρομισθία, αλλά με τη σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν 2 μήνες μετά την πρόσληψή τους, οι συνάδελφοι αυτοί θα είναι ημερομίσθιοι και δεν θα  αμείβονται τις ημέρες αργίας.

Δεύτερον: H πληρωμή των συναδέλφων είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Στα 3 χρόνια (που υπάρχει το ΕΣΠΑ) έχουν εκταμιευτεί μόλις 3,5 δις από τα 26,2 δις όλου του προγράμματος. Το 2010 έχουν παγώσει οι περισσότερες εκταμιεύσεις, γιατί το ελληνικό κράτος δεν έχει συμπληρώσει τη δική του συμμετοχή (που είναι 20% με 30%). Το υπουργείο παιδείας μάλιστα έρχεται τελευταίο στην απορρόφηση. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, το 2011 (λόγω ακριβώς  των προβλημάτων απορροφητικότητας). Οπως συμβαίνει πάντα, η αναθεώρηση αυτή θα γίνει εις βάρος των εργαζόμενων.

Τρίτον: Οι δράσεις μέσω ΕΣΠΑ απαιτούν την εξωτερική αξιολόγηση των έργων. Έτσι, χωρίς να γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, οι συνάδελφοί μας θα αξιολογηθούν και υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε προ τετελεσμένων, παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί για το θέμα της αξιολόγησης.

Τέταρτον: Το σημαντικότερο είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στο δημόσιο σχολείο, ο μετασχηματισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε “Πράξη – Έργο” τα οποία ανατίθενται εργολαβικά. Γιατί σύμφωνα με την ουσία του ΕΣΠΑ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εργολάβοι έργου.
Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, σκόπιμα η σύμβαση δεν αναφέρει τίποτα. Θα μετράνε τα μόρια για το μόνιμο διορισμό και πόσα θα είναι; Θα απολυθούν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς ή με τη λήξη του έργου; Αν προκύψουν ώρες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αναπληρωτές πλήρους απασχόλησης;  Η  ασφαλιστική τους κάλυψη είναι όπως των υπολοίπων των αναπληρωτών;
Μπορούμε να μαντέψουμε τις απαντήσεις αφού η κυβερνητική πρακτική δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια ώστε να μαντέψουμε λάθος.

Πρέπει με κάθε τρόπο να μπλοκαριστεί αυτή η εξουσιαστική αλαζονεία που αντιμετωπίζει όλους τους τομείς του δημόσιου-κοινωνικού με τους όρους του κεφαλαίου.
Απαιτούμε
Να σταματήσουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ
Να μετατραπούν τώρα οι όποιες συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ σε συμβάσεις μέσω προϋπολογισμού.
Να καταργηθεί ο άθλιος θεσμός των ωρομίσθιων

Πρωτοβουλία για την αυτοοργάνωση  στην εκπαίδευση

Οκτώβριος 2010

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *